Dijital Pazarlama
Sıkça Karşılaşılan Google ADS Hataları
Bu yazıda sıkça karşılaşılan Google ADS hatalarından bahsedeceğim. Bunlar genelde kendi ürettiğim gözlemler ve çözümlere dayanıyor. Sizlerde dilerseniz sorunlarınızı çözme adına kullanabilirsiniz. Çözemediğiniz sorunlarınızı bana mail atarak iletebilir, çözümlerini yine bu makaleye ekleyip, başkalarının kullanımına da açabiliriz.
Google’ın reklam platformu Google ADS bildiğiniz üzere dünyada en çok reklamveren barındıran platformlardan biri olma özelliğini taşıyor. Her ne kadar Google ADS, bir Google ürünü de olsa birçok hata barındırabiliyor ya da panel kullanımı açısından bazı karmaşıkları barındırabiliyor. Bu sorunları parça parça çözmeye çalışacağız.
Sıkça Karşılaşılan Google ADS Hataları
- Performance Max kampanyaları hangi sitelerde gösterim yapıyor
- Google ADS Reklamlarım harcama yapmıyor
- Google ADS Reklamlarım Gösterim Almıyor
- Google ADS Reklamlarım Manuel İncelemede
- Google ADS Hesabım Durduruldu, Askıya Alındı
- Google ADS Reklam maliyetlerim arttı
- Google ADS Sahte Tıklama Sorunu
- Google ADS Çalışmayan Hedef
- Google ADS Reklam Onaylamama
Performance Max kampanyaları hangi sitelerde gösterim yapıyor
Performance Max kampanyaları hayatımıza giriş yaptıktan sonra birçoğumuzun en çok sorduğu sorulardan maalesef bir tanesi olmaya başladı.
Performance Max kampanyalarının hangi siteler, uygulamalar ya da paltformlarda reklam gösterdiğini maalesef bilemiyoruz. Bu konuda Google reklam yerleşimlerini geliştirmeye başlasa da klasik bir şekilde hala reklamın çıktığı yeri göremiyoruz. Raporlar bölümünde de bu konuda bir yer açmışlar.
Raporlar – Önceden tanımlanmış raporlar (Boyutlar) – Diğer – Maksimum performans kampanyaları yerleşimi
Bu bölümden Performance Max kampanyalarınızı takip edebilirsiniz.
Google ADS Reklamlarım Harcama Yapmıyor
Bu hatanın birçok sebebi olabilir. En çok bilinenleri sizler için yazacağım. Açtığınız Google ADS Reklam kampanyaları eğer harcama yapmıyorsa şu alanları kontrol edin;
- Legal reklam verdiğinizden emin olun,
- Conversion başı maliyetlerinizi kaldırın ve manuel TBM vs. kullanmayın,
- Google botları sitenizden engellemediğinize emin olun,
- Kullandığınız hesap yeniyse ilk onaylar uzun sürebilir,
- Anahtar kelimelerinizin ya da hedef kitlelerinizin genişliğinden emin olun,
En çok harcama yapmama sebebi manuel TBM ayarından kaynaklanıyor buna özellikle dikkat edin. Uygulama indirme reklamlarındaysa dikkat etmeniz gereken en önemli yer indirme başı maliyet ayarları. Bunu boş bırakabilirsiniz.
Google ADS Reklamlarım Gösterim Almıyor
Google ADS reklamlarının gösterim almaması da aslında harcama yapmamasıyla aynı sebeplerden kaynaklanıyor genelde. Ancak burada önemli kısımlardan biri de reklam içerikleriniz.
Reklam görsel ve metinlerinizde yasaklı kelime kullanıyor olabilirsiniz. Bunda çoğunlukla Google uyarı veriyor ancak bazen vermediği durumlarda yaşanıyor. Böyle olduğunda reklam metinlerinizde revizyon yapmanızda, marka kullanıyorsanız kaldırmanızda fayda var.
Bu noktada “Harca kazan, indirimli reklam” vs. gibi tuzaklara düşmenizde domaininizi riske atıyor bilginiz olsun. Daha sonrasında reklam onay süreçleriniz uzayabiliyor ya da gerçekleşmiyor. Google domainlerin ajanslarda olmadığı sürece uzun süre aynı ADS hesabında bulunmasını istiyor.
Google ADS Reklamlarım Manuel İncelemede
Bu hatayı genellikle ısrarlı bir şekilde reklam yasaklarını aşmak istediğinizde alıyoruz. Özellikle daha önce ilgili bilgisayar, internet, gmail hesabınızın login olduğu cihazlardan yapmaya çalışıyorsunuz Google’ın riskli bulduğu kategoriye giriyorsunuz.
Aynı zamanda hesabınızdan daha önce illegal ödeme yapıldıysa Google yine yeni hesaplarınızı riskli kategoriye alıyor. Bu sebeple legal işler yapmaya özen göstermenizi öneriyorum.
Google ADS Hesabım Durduruldu, Askıya Alındı
Google ADS hesabım durduruldu ya da askıya alındı çok fazla görülen bir hata. İllegal aksiyonlar (cloaker, marka ihlali, çalıntı kredi kartı vs.) bu hatayı çok fazla tetikliyor.
Ancak şöyle bir durumda söz konusu olabilir, düzenli aralıklarla kredi kartınızda bakiye bulunmaması, charge back gibi hataları yaptıysanız Google gene riskli görebiliyor sizi. Reklam veren doğrulaması yapmak ve Google ADS canlı yardımı kullanmak bu hatanın düzelmesini sağlayacak.
Bu noktada “Harca kazan, indirimli reklam” vs. gibi tuzaklara düşmenizde domaininizi riske atıyor bilginiz olsun. Daha sonrasında reklam onay süreçleriniz uzayabiliyor ya da gerçekleşmiyor. Google domainlerin ajanslarda olmadığı sürece uzun süre aynı ADS hesabında bulunmasını istiyor.
https://ads.google.com/intl/tr_TR/home/contact-us/ linkinden Google ile iletişim kurabilirsiniz.
Google ADS Reklam maliyetlerim arttı
En sevdiğim durum bu. Google ADS reklam maliyetlerim neden arttı? Bu durumu gözlemlediğiniz anda ilk yapacağınız hareket, pazar yerlerini kontrol etmek olsun.
Özellikle YouTube ve Display reklamlarınızda CPC’ler artıyorsa bilin ki özel bir durum var. CPC (TBM) artışlarının sebepleri;
- Pazar yeri kampanyaları,
- Seçim vb. dönemler,
- Türkiye de genel gündem değişikliği,
- Genel reklam dönemselliği,
- Pazarınıza yeni bir rakibin girişi,
- Yeni eklediğiniz içeriklerinizin performansının kötü oluşu,
olabilir. Böyle bir koşulda anlık trendleri takip etmek işinizi hızlı şekilde çözecek ve daha rahat CPC (TBM) artışını yorumlarsınız.
Google ADS Sahte Tıklama Sorunu
Bu en büyük sorunlardan bir tanesi. Şimdi size bu konuda bir sevindirici haber vereyim. Google sahte tıklamaların önüne geçmek için yeni algoritmalar geliştiriyor. Arama ağı reklamlarında gerçekleşen sahte tıklamaların özellikle önüne geçmeye başlayacaklar.
Display reklamlarda da “bazı” haber sitelerinde auto clicker çalışıyor. Görsel reklam kısmında size yapabileceğim en iyi öneri reklam yerleşimlerini kullanmanız. Günlük takip edip, ütopik tıklamaların geldiği siteleri negatif listenize atmanız yönünde olacak. Böylelikle sahte tıklamaların önüne geçebiliyorsunuz.
Google ADS Çalışmayan Hedef
Google ADS çalışmayan hedef sorununuzun direkt çözümü htaccess ve robot.txt dosyalarınızı kontrol edin, ardından sunucunuzdan sitenizi yurt dışına kapattıysanız Google botlarının IP’lerine sitenize erişim izni vermeniz olacak.
Birde sitenizde uzun süre eğer ki erişim kesilmesi olduysa hemen doğrulama gönderebilirsiniz. Offline olduğunuz aralıklarda sunucu kesintisi yaşanmış ve o sırada tam bot sitenizi ziyaret etmiş olabilir.
Google ADS Reklam Onaylamama
Yukarıda yazdığımız tüm hatalar içinde en komplike sorun bu. Google ADS reklam onaylamama sorunu gerçek bir sorun. Özellikle illegal konularda bir aksiyonunuz varsa reklam onaylama süreçleriniz çok uzayacaktır.
Cloaker vb. yazılımları kesinlikle herhangi bir hesapta denemenenizi öneriyorum. Tüm her şeyiniz tamam ve herhangi bir sıkıntınızın olmadığını düşünüyorsunuz ve reklamlarınız hala onaylanmıyorsa manuel inceleme yaptırmanız gerekiyor. Bunun içinde: https://ads.google.com/intl/tr_TR/home/contact-us/ linkinden Google ile iletişim kurabilirsiniz.