Pandemi’de Dijital Pazarlama ve Eticaret Trendleri Nasıl Değişti
Pandemi sürecinde dijital pazarlama ve eticaret trendlerinde büyük değişiklikler yaşandı. Türkiye ve dünyayı etkisi altına alan Covid-19 Corona Virüs pandemisiyle beraber, ortaya çıkan izolasyon süreci ve kapanan ülkelerden dolayı ticarette yeni bir dönem başladı. Öncelikle şunu belirtmem gerekiyor, yazımın devamında dünyanın ne kadar “dijitalleştiğini” değil, bunun etkilerinden bahsedeceğim.
Reklam verenler olarak tüm dünyada 4’e ayrılıyoruz;
1) Küçük ölçekli reklam verenler,
2) Orta ölçekli reklam verenler,
3) Büyük ölçekli reklam verenler,
4) Multi Milyon ölçekli reklam verenler.
1’den 3’e kadar olan bölümü gördüğünüzde belki şunu söylemiş olabilirsiniz;
Can hocam zaten 3 ile 4 aynı değil mi? Diye…
Maalesef değil.
Facebook, Google gibi reklam platformlarında büyük ölçek kavramı genelde yıllık 1 milyon Euro arasında reklam harcaması yapan firmalar için kabul edilen rakamlar. 4. tip reklam verenler günlük 1 milyon civarlarında gezen firmalar için verilen örnekler içinde yer alıyor.
Şimdi gelelim esas trend değişimlerine;
Öncelikle Covid 19 pandemisi nedeniyle süreçten etkilenmeyen firma kalmadı. Hemen her yaştan insan dijital platformlar üzerinden hizmet almaya başladılar. İlk etapta eticaret sektörü aklınıza gelse de (bunu bir köşede tutun döneceğiz), yıllardır bağıra bağıra ihracatçılara seslendiğimiz ve bakın eticaretten ziyade reklam veren siz olmalısınız dediğimiz “İhracatta Dijital Pazarlama” mottosu nihayet yerine oturdu.
Covid döneminde;
1) Yapılamayan Fuarlar,
2) Yurt dışı çıkış yasakları,
İhracatçıların belini büktü. Bu dönemde pazarlama ve satış faaliyeti yürütmek neredeyse imkansız hale gelecekti ki, ihracatçıların imdadına otomatik olarak “reklamlar” yetişti.
Dijital reklamlardan getirdiğiniz kullanıcılarla, dijital toplantılar üzerinden mal satabiliyor olmak tabi ki harika. İşte bu dönemde “Dijital Pazarlama Aktiviteleri” aslında tüm ticaret sektörü içindir anlayışı özellikle ülkemizde hakim olmaya başladı.
Pekiii, gelelim esas konuya.
Eticaret‘de Bu Süreç İçinde Ne Oldu?
Madde madde gidelim dilerseniz.
1) Öncelikle satın alım trendlerimizde büyük değişiklikler yaşanıyor.
Covid 19 Pandemisinde evden çalışma opsiyonu insanların “satın alım” ve “eticaret” alışkanlıklarını değiştirdi.
Covid öncesinde gece yarısı 00:00, 06:00 – 20:00, 22:00 arası oluşan satış trendleri, Covid döneminde gün içine dengeli dağılır hale geldi.
Nedeni aslına bakarsanız çok anlaşılır, ev içinde olan bir birey satın alım konusundaki “müsaitlik” zamanını gün içine yaydı. İş yerinde çalışırken belirli zaman aralıklarını tercih eder halden çıktı. Evde sabahlayan bireylerse aile ile daha fazla zaman geçirip, fikir alışverişi yaparak satın alım yapar hale geldi.
2) Rekabet ortamı ve TBM (CPC)’lerde Korkunç Bir Artış Yaşandı
Evet aslında bu konuda en karlı çıkan reklam sağlayıcılar. Herkes dijital reklam alanında rekabete girmeye başlayınca, önceden 1 birim verilen reklam şu anda ortalama da 4 birim haline geldi. Yani 0,01 kuruşa reklam gösteriyorum dönemi tamamen bir yalandan ibaret. Keza conversion’a dönüşmeyen reklamın hiç bir anlamı yok.
3) Multi Milyon’luk Reklam Verenler, Küçük Reklam Verenleri Ezer Halde, Pazar Yerleri Büyüdü
Büyük eticaret pazar yerleri ile rekabet etmek, küçük ve orta düzeyli reklam verenler için imkansız hale gelmiş halde. Gerek Display, gerek video, gerekse Search alanlarında maalesef alan almak çok zor durumda. Bu sayede pazar yerleri büyüme yaşadı. Rekabet edemeyeceğini anlayan reklamverenlerin birçoğu, pazar yeri komisyon oranını reklam oranıyla dengelemeye çalışıyor.
4) E-Ticaret Evrildi
Türkiye ve tüm dünyada eticaret’in sıçrama yaşadığı bir döneme geldik. Bu dönemde, artık insanlar nasıl alışveriş yapacaklarını, dijital platformlar nasıl kullanılır öğrendiler. Bu sayede önümüzdeki yıllarda pandemi sonrasında da eticaret alışkanlıkları devam edecek ve daha dijital bir çağa evriliyoruz.
Dijital Pazarlama Uzmanları Ne Yapıyor?
Öncelikle şu konuda net bir ayrıma gidelim, Dijital Pazarlama Uzmanı demek, “Dijital Reklam Yöneticisi DEMEK DEĞİLDİR!”.
Bir şirketin dijital platformlarda yapacağı her aksiyonu, stratejiyi, ürünü paketleyip satışa hazır hale getirecek, veriyi yorumlayıp üzerinde düşünecek vs. çok uzatabilirim burayı ama geleneksel pazarlama işini “dijitalde” yapan kişilere “Dijital Pazarlama Uzmanı” diyoruz.
Yukarıda yazdığım ayrımı “Covid 19” döneminde birçok firma fark etti. Tüm dünyada en çok talep gören yeni meslekler arasında:
– Dijital Veri Analisti
– Dijital Pazarlama ve Strateji Uzmanları
almaya başladı. Bu dönemde Influencer marketing, Social Marketing ve SEM’in öne çıkmasıyla beraber uzmanların daha fazla dijital trendlerde optimizasyon ve veri yorumlamaya yoğunlaştığını söylemek şaşırtıcı olmamalı.
2020 Yılı verileri üzerinden yine birçok uzman arkadaşımız 2021-2025 vizyonlarını belirliyor. Meslektaşlarımızın en büyük endişesi ise dijital reklam kanallarında rekabet edilemeyecek hale geldiğinde hangi kanala yöneleceğimiz.
2021 yılında ön gördüğüm en önemli faaliyet hemen her firma için:
Content Marketing olacağı yönünde. Onu’da başka bir makale de anlatmak üzere.
Şimdilik Hoşçakalın.
Dilek
14 Aralık 2020 at 15:03
Multi milyon ölçekli reklam verenler nedeniyle ilerde dijital ortamda reklam vermek herkes için mümkün olmayacak gibi görünüyor. Artan cpc ve rekabet ile Kobi’lerin yarışması mümkün olmayacaktır. Zaman gösterecek. Yazı için elinize sağlık.